Slutsteg

Ett slutsteg krävs för att få ut mer effekt och bättre ljudkvalitet än vad huvudenheten kan ge. Det fungerar så att det förstärker lågnivåsignalen som kommer från huvudenheten och skickar den förstärkta signalen till högtalarna. När det gäller val av slutsteg är ljudkvaliteten betydligt viktigare än effekten. Vad spelar det för roll om man kan pumpa ut flera hundra watt till högtalarna om det bara låter illa?

Effekten är ändå en viktig parameter eftersom det är effektförstärkning som slutsteget är till för, men tänk på att titta efter RMS-effekten vid exempelvis 0.1% THD (total harmonisk distorsion). Ofta anges maxeffekten som är större, men ska du jämföra slutsteg är RMS mer sanningsenligt. Två olika slutsteg med samma RMS-effekt kan dock som sagt skilja väldigt mycket i exempelvis ljudkvalitet. Här får du lyssna dig fram och höra vad som låter bra.

Till systemet vi har byggt upp hittills: huvudenhet, framsystem och en bas rekommenderar jag ett fyrkanals slutsteg. Då kopplar man in respektive sidas framsystem på varsin kanal, och basen kopplar man in bryggat över de två kanaler som blir över (bridged/mono). Här är det extra bra om huvudenheten har dubbla lågnivåutgångar, eftersom du kan använda "fadern" för att reglerna mängden bas gentemot mängden mellanregister och diskant. Har du enkel lågnivåutgång måste du skruva på gain-inställningarna på steget för att reglera basmängden. Det går även att använda ett tvåkanals slutsteg om det är simultankopplingsbart. Då kopplas framsystemet in på respektive kanal och basen bryggat över samma kanaler. Nackdelen med detta är att man inte kan reglera mängden bas gentemot mängden mellanregister och diskant (och de flesta vill ha mer bas än det blir utan justering). Det är bra om slutsteget har inbyggda delningsfilter, annars måste du lägga pengar på sådana också.

Inkoppling av 4-kanals slutsteg Inkoppling av 2-kanals slutsteg

Om bashögtalaren du ska använda är på 4 ohm rekommenderar jag att du använder 1 st element för ovanstående inkoppling. Anledningen är att om du har två 4 ohms basar och parallellkopplar dessa blir totalimpedansen 2 ohm. Det klarar de flesta steg av (man säger att de är 2 ohms-stabila). Men ska du bryggkoppla basarna till slutsteget blir impedansen per kanal endast 1 ohm, och det är för lågt för de flesta steg (och täcks oftast inte av garantin). Om du istället seriekopplar basarna blir impedansen 8 ohm, alltså 4 ohm per kanal. Det är istället lite högt och du får inte nämnvärt högre ljudtryck än med ett element. Alternativet om du vill ha fler basar är att använda 4 st som är både parallell- och seriekopplade till en totalimpedans på 4 ohm. Men det blir ju 4 gånger dyrare också...

Var och hur ska man montera slutsteget i bilen? Det vanligaste är att montera det i bagageutrymmet tillsammans med baslådan. Ska du skruva det i golvet, lägg exempelvis en spånplatta under mattan som du skruvar fast slutsteget i. Det är två fördelar med detta, dels så behöver du inte borra hål i plåten som senare kan börja rosta och dels så undviker du störningar om slutstegets chassi inte har kontakt med bilplåten. På baslådan kan också vara en bra placering, speciellt om du ofta behöver ta ur ljudsystemet för att frakta prylar. Se till att baslådan är stabilt byggd bara, för komponenterna i steget mår inta bra av kraftiga vibrationer. En bra idé är att ha snabbkontakter till slutsteget så går det ännu fortare att lyfta ur. Det bästa är att montera slutsteget åt "rätt" håll. Om det monteras upp och ned t.ex. under hatthyllan kan det bli problem med kylningen eftersom värme stiger uppåt. Monteras det åt rätt håll kan värmen från kylflänsarna avledas som det är tänkt. Elektroniken är känslig, så montera inte steget där det är blött, exempelvis under stolarna, eller där något annat kan skada det.

För inkopplingen behövs följande kablar:

Efter att allt är inkopplat behöver man justera förstärkningsgraden, även kallad gain. Det är väl bara att ställa på max, så blir det största förstärkningen? Nja, ställer man gainen för högt får man distorsion istället och det är varken bra för slutsteget eller högtalarna. För att ställa in gainen gör du så här. Börja med att ställa ner allting på min, både gain och huvudenhetens volymkontroll. Sedan börjar du spela musik och ökar huvudenhetens volym tills det börjar låta illa. Då är huvudenhetens gräns nådd, detta är oftast några "hack" under maxvolym. Dra ner volymen något tills det låter bra igen.

Gå till nästa länk i kedjan (det är slutsteget om du inte har några aktiva delningsfilter eller andra apparater emellan). Koppla in den första kanalen (t.ex. framsystemet). Öka gainen tills det återigen låter illa, då är den apparatens gräns nådd. Dra ner tills det låter bra igen. Koppla ur den första kanalen och koppla in nästa (t.ex. basen). Gör samma procedur för varje kanal på varje enhet. Om du efter gainjusteringen vill ha mer bas (på ett fyrkanals slutsteg) ställer du bara ner framsystemets gain en bit tills förhållandet är lagom. Ställ inte upp basens gain eftersom det då kommer att låta illa.