Framsystem

Framsystemet är en mycket viktig komponent i bilstereon. Det är framsystemet som återger de viktiga mellan- och diskantregistren. Där är här alla röster och många instrument ligger. Är kvaliteten på framsystemet dåligt blir resultatet därefter. Framsystemet bör vara en ganska stor post i din bilstereobudget, satsa hellre på ett riktigt bra framsystem än baksystem och många basar om det är bra ljud du är ute efter.

Vilken storlek ska man då välja? Så stort som möjligt, men ofta finns det inte så mycket utrymme att montera i. Jag tycker att en bra storlek är 5,25". Det går även med 4", men de kan inte gå lika långt ner i frekvens. En fördel när man använder 4"-element är om man kan montera så kallade midbasar, exempelvis på 6,5" i dörrarna, som kan ta den nedre delen av frekvensgången.

Många verkar tycka att ett par 6x9" högtalare i hatthyllan är viktigare än framsystemet, kanske till och med bara har högtalare bak. Då blir ljudbilden inget vidare, förståeligt nog. Vem står på en konsert med ryggen mot scenen? Själv tycker jag att man kan skippa baksystemet helt och hållet. Det stör oftast bara framsystemet, enda anledningen skulle vara om man ofta har folk i baksätet och som inte tycker att högtalarna i fram räcker till för dem. Men vem är det som betalar för systemet?

Om man nu absolut vill ha högtalare även bak är ett bra tips att dela dem så att de inte spelar diskantregistret och att dämpa dem så att de spelar lägre i nivå än framsystemet. Med ett sånt "rearfill-system" kan ljudbilden förbättras men det ska vara en väldigt subtil effekt - du ska märka när man kopplar in högtalarna men de ska inte höras normalt.

Ska man välja koaxialhögtalare eller komponentsystem med mellanregister och lös diskant? Generellt brukar komponentsystem låta bättre än koaxial. Detta på grund av att kvaliteten på framför allt delningsfilter och diskant ofta är bättre. I gengäld är komponentsystemen svårare att montera på ett bra sätt. Helst ska ju diskanten och mellanregistret sitta i samma punkt, något som nästan lyckas med koaxialhögtalare. Jobbar man lite med placeringen kan man dock få mycket bra resultat även om diskanten och mellanregistret placeras en bit ifrån varandra, t.ex. mellanregistren i originaluttagen och diskanterna på instrumentbrädan. Om originaluttagen är vinklade bort från lyssnaren, t.ex. mot golvet eller mot knäna, som i många bilar, är komponentsystem att föredra då man kan rikta diskanten separat mot lyssnaren.

Den ultimata placeringen av framsystemet skulle vara längst fram i hörnen ute på motorhuven. Eftersom detta inte är särskilt praktiskt får man göra det bästa av situationen. Bra regler: Diskant och mellanregister ska sitta så nära varandra som möjligt i både sid-, höjd- och djupled från lyssnaren sett. Höger och vänster högtalarpar ska helst sitta lika långt ifrån lyssnaren. Ju längre bort högtalarna sitter, desto mindre gör skillnaden i avstånd till respektive högtalare. Högtalarna ska sitta så högt som möjligt för att ljudbilden ska bli hög och luftig.

Givetvis finns det många undantag från dessa regler. Exempelvis är monteringen i kickpaneler, nere vid fötterna framför dörrarna. Här sitter högtalarna så lågt de kan sitta, men är de monterade korrekt kan ljudbilden ändå bli mycket hög. Den största fördelen med kickpanelmontage är att avståndet till högtalarna blir relativt långt och att mellanregister och diskant kan monteras tätt ihop. Den största nackdelen är att det är ganska svårt att bygga och framför allt svårt att rikta in högtalarna bra.

För att hjälpa upp ljudbilden vid kickpanelmontage kan man använda en centerkanal. Det är en eller två små högtalare som monterade i mitten av instrumentbrädan som spelar signalen som är gemensam för höger och vänster kanal. Centerkanalen delas oftast så att den bara spelar mellanregistret och nivån ska vara lägre än för vanliga framsystemet. Man eftersträvar samma effekt som för rearfill, märkas men inte höras.