Huvudenhet

Huvudenheten är ursprungskällan till det välljud som förhoppningsvis kommer att strömma ur bilstereon när systemet är färdigt. Signalkvaliteten är förstås därför viktig, hur bra resten av komponenterna i systemet än är, kan de aldrig kompensera för en dålig insignal. De billigare modellerna av kända märken som exempelvis Sony, Pioneer, Panasonic och JVC låter relativt lika. Ljudkvaliteten är naturligtvis inte lika bra som i de dyrare modellerna men duger oftast. Extremt billiga huvudenheter, typ Roadstar för några hundralappar, låter också därefter. Försök att jämföra några olika huvudenheter innan du bestämmer dig. Ofta låter de dock så pass lika att utrustning och pris får avgöra.

Många av dagens CD-spelare klarar av att spela MP3. Detta är en väldigt trevlig funktion, som gör att man kan få med sig många timmars musik (6-7 album är absolut inget problem) på en enda CD-skiva. En förutsättning är dock att man har tillgång till en CD-brännare. En del nyare MP3-huvudenheter har antingen inbyggt minne eller kan läsa digitala minneskort med MP3-filer på. Fördelen är att man slipper bränna CD-skivor med musik, nackdelen är att man har ett begränsat lagringsutrymme. Kör man med CDR eller CDRW-skivor med MP3:or begränsas mängden musik man kan ha med sig endast av bilens förvaringsutrymmen.

Det börjar komma huvudenheter som inte bara läser CD-skivor, utan även DVD-skivor. Med tanke på att en DVD-skiva rymmer minst 7 gånger mer data än en CD-skiva kan man få med sig ofantliga mängder musik väldigt enkelt. Dessa har ibland också en större färgskärm som man kan spela upp DVD-filmer på - vad man nu ska ha det till i bilen.

Vilken utrustning ska man då prioritera? Mycket fråga om tycke och smak, men två saker som jag tycker är viktiga är dubbla lågnivåutgångar (som gör att inkopplingen till slutsteget kan ske smartare) och joystick eller rattfjärr. En joystick monterad på rattstången är fruktansvärt smidig att använda och gör att man kan ändra volym eller spår utan att behöva titta ner på stereon. Om du är ute efter en MP3-spelare rekommenderar jag att du försöker hitta en huvudenhet med stor display och med menysystem. Med tanke på den mängd musik man får med sig som MP3:or vill det till att man kan navigera sig fram till rätt låtar på ett smidigt sätt.

När du jämför specifikationerna på huvudenheter behöver du inte bry dig om uteffekten om du ska ha ett slutsteg. Eftersom slutsteget kopplas in på lågnivåutgångarna används inte stereons inbyggda effekt. Oftast ligger den runt 4x30-4x40 W, men detta är extremt överdrivna siffror. Det är max-effekten som ges alldeles innan apparaten går sönder, spänningen kanske ligger på 16-17 V och distorsionen är mycket hög. (Så kallade ILS-watt, If Lightning Strikes). Mätt i riktiga RMS-watt (Root Mean Square) som ett slutsteg presterar brukar uteffekten ligga på ca 10-12 W per kanal.

Om du har en originalmonterad stereo i bilen kan det ibland vara svårt att byta ut den mot en annan huvudenhet. Ofta finns det panelsatser att köpa som gör det möjligt att montera en standard DIN-stereo, men det blir inte alltid så snyggt. Om originalstereon låter bra men det framförallt är möjligheten att spela MP3:or man vill åt finns det några olika lösningar. Har stereon en bandspelare kan man köpa en kassettbandsadapter, som stoppas in i bandspelaren och kopplas till högtalarutgången från MP3-spelaren. Jag var tveksam till ljudkvaliteten innan jag provade, men kör själv med en sådan lösning i min bil. Annars kan man köpa en FM-modulator som kopplas till MP3-spelaren och ger en FM-radiosignal ut. Det finns både trådlösa sådana (som ännu ej är tillåtna att använda i Sverige) och sådana som kopplas in direkt på antennkabeln till stereon.

Om du tänker köpa en bärbar MP3-spelare för att använda i bilen kan det vara värt att tänka på hur lättanvänd den är. Normalt behöver man titta en del på displayen för att hitta rätt låt, vilket är en nackdel när man sitter och kör bil. Det bästa är om man kan navigera sig fram mellan album och låtar och ändå hålla ögonen på vägen.