Delningsfilter

Varför behöver man delningsfilter? Eftersom en högtalare inte kan återge hela frekvensspektrat behöver man dela upp frekvenserna i olika register och skicka dessa signaler till rätt högtalare. Det är det som delningsfiltret gör. I grunden är ett filter uppbyggt av spolar och/eller kondensatorer. För en spole gäller att låga frekvenser kan passera medan höga frekvenser stoppas. För en kondensator är det tvärtom, vilket gör att dessa båda komponenter passar bra ihop. Det finns olika branthet på filter 6, 12 och 18 dB per oktav är de vanligaste. Ju brantare filter desto skarpare gräns blir det när filtret "bryter". Men för brantare filter behövs också fler komponenter vilket gör dem dyrare. 12 dB/oktav branthet brukar vara en bra kompromiss.

Lågpass, 6 dB/oktav
LP 6 dB
Högpass, 6 dB/oktav
HP 6 dB
Bandpass, 6 dB/oktav
BP 6 dB
Lågpass, 12 dB/oktav
LP 12 dB
Högpass, 12 dB/oktav
HP 12 dB
Bandpass, 12 dB/oktav
BP 12 dB

Ett passivt filter har ingen spänningsmatning, utan man kopplar in det direkt på högtalarkablarna. Det enklaste lågpassfiltret (som man alltså kopplar in basen på) är en spole i serie med högtalaren. Då spärrar spolen höga frekvenser från att nå fram. Det enklaste högpassfiltret (som diskanten kopplas in på) är en kondensator i serie med högtalaren. Då hindras låga frekvenser från att nå elementet. Slutligen, det enklaste bandpassfiltret (som spärrar både höga och låda frekvenser, till exempel för en mellanregisterhögtalare) är både en spole och en kondensator i serie med högtalaren. Alla dessa filter har brantheten 6 dB/oktav. För att bygga 12 dB branta filter sätter man den motsatta komponenten parallellt med högtalaren. Till exempel för basen, en spole i serie och en kondensator parallellt med högtalaren. De höga frekvenser som inte helt dämpas bort av spolen kortsluts genom kondensatorn och de når i alla fall inte fram till högtalaren.

Aktiva filter fungerar med samma princip som passiva men har en spänningsmatning och sitter normalt på lågnivåsidan av slutsteget. De är dyrare än passiva filter men är ofta ställbara, d.v.s. man kan välja vid vilka frekvenser de ska dela. Till ett passivt filter väljer man komponenter för en viss delningsfrekvens och sedan måste man byta dem för att ändra delningen.

En kombination av passiva och aktiva filter är F-Mod. Det är små filter inbyggda i RCA-kontakter som monteras mellan lågnivåkabeln och slutsteget. Det sitter på lågnivåsidan som aktiva filter brukar, men är passivt eftersom det inte har någon spänningsmatning och delningsfrekvenserna är fasta. Man får lägre förluster än med ett vanligt passivt filter där all effekt ut från slutsteget måste passera filtret på väg till högtalaren.

För att beräkna storleken på en spole för en viss delningsfrekvens används följande formel (där L är spolens induktans i Henry, R är högtalarens resistans (oftast 4 ohm) och F är delningsfrekvensen):

L = R/(2*pi*F)

För en kondensator ser formeln ut så här (C är kondensatorns kapacitans i Farad):

C = 1/(2*pi*F*R)

Eftersom både spolar och kondensatorer fasvänder signalen 90º fast åt olika håll kan högtalarna komma ur fas (om alla högtalare är i fas rör de sig åt samma håll samtidigt). Fasvändning inträffar lättare ju brantare filter man har, eftersom det ingår fler komponenter. Man kan alltid testa att fasvända högtalarna (d.v.s. koppla högtalarkablarna tvärt om) för att höra vad som låter bäst. Tänk på att höger och vänster sida alltid ska ha samma fas.